Login     
 
Photo Gallery
 

Αθανάσιος Κουλούρης

 

Παραδοσιακές Συνταγές

  • Εβρεστό 
Υλικά για 2 μερίδες
250γρ. εβρεστόν
4 κούπες ή 1 λίτρο νερό
1 κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 
100γρ. τυρομυζήθρα
1 κουταλάκι αλάτι
ζάχαρη , κανέλα
Εκτέλεση 
Βράζουμε το νερό με αλάτι, προσθέτουμε το εβρεστόν και το αφήνουμε  2-3 λεπτά στο ζεματιστό νερό χωρίς να βράζει. Έπειτα σουρώνουμε και ρίχνουμε καυτό βούτυρο.Το σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τυρομυζήθρα.Το πιάτο μας συνοδεύεται με παραδοσιακό γιαούρτι. Επίσης μπορούμε να σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω ζάχαρη και κανέλα. Το πιάτο μας συνοδεύεται με κομπόστα από αποξηραμένα φρούτα.


  • Μακαρίνα
Υλικά για 2 μερίδες
250γρ. μακαρίνα
1½ λίτρο νερό
1 κουτάλι βούτυρο ή
½ φλιτζανάκι λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση 
Βράζουμε το νερό με αλάτι, προσθέτουμε τη μακαρίνα και αφήνουμενα να βράσει για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Το σουρώνουμε και ρίχνουμε καυτό βούτυρο ή λάδι.
  • Μακαρίνα με τυριά 
Υλικά για 4 μερίδες
500γρ. μακαρίνα, 2 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό, 
150γρ. τυρομυζήθρα, 150γρ. τριμμένο ημίσκληρο,αλάτι
κρέμα:½ λίτρο γάλα, 2 κουταλίες βούτυρο αγελαδινό, 
1 κούπα αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε για 5΄λεπτά σε αλατισμένο νερό τη μακαρίνα και αφού τη στραγγίσουμε λυώνουμε το βούτυρο και την περιχύνουμε. Ανακατεύουμε την μακαρίνα με την τυρομυζήθρα και το ημίσκληρο. Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τη μακαρίνα και ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι  και το ανακατεύουμε συνέχεια για να μην σβωλιάσει, ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά για να γίνει χυλός, προσθέτουμε το αλάτι και μόλις δέσει η κρέμα σκεπάζουμε μ’αυτή την 
μακαρίνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15΄-20΄λεπτά.    

Υλικά
5 φύλλα περέκια
βούτυρο αγελαδινό 
μυζήθρα ή τριμμένο τυρί
Εκτέλεση 
Σε ταψί που έχουμε βουτυρώσει στρώνουμε 2 φύλλα ραντισμένα με νερό (για να μαλακώσουν). Ρίχνουμε τη γέμιση, μυζήθρα ή τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη γέμιση και στο τέλος στρώνουμε τ’άλλα 2 φύλλα και τα βουτυρώνουμε. Χαράζουμε την πίτα μας με το μαχαίρι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC να ψηθεί για 15΄-20΄ λεπτά. Στο περέκι συνοδεύεται με τάν ή γιαούρτι.
  • Περέκια νηστίσιμα
Υλικά
5 φύλλα περέκια
λάδι
½ κιλό σπανάκι ή πράσο ή διάφορα χόρτα
Εκτέλεση 
Βράζουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε. Σε ταψί που έχουμε λαδώσει  στρώνουμε 2 φύλλα ραντισμένα με νερό (για να μαλακώσουν) και τα λαδώνουμε. Ρίχνουμε τη γέμιση, και σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη γέμιση και στο τέλος στρώνουμε τα άλλα 2 φύλλα και τα λαδώνουμε. Χαράζουμε την πίτα μας με το μαχαίρι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC να ψηθεί για 15΄-20΄ λεπτά. Στο περέκι συνοδεύεται με κομπόστα φρούτων
  • Κορκότο καλαμποκίσιο με λάχανα & φασόλια (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα κορκότο καλαμποκίσιο
1 λίτρο νερό
½  κιλό μαύρα λάχανα ψιλοκομμένα
½ κούπα φασόλια ξερά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 φλιτζανάκι λάδι 
αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση 
Βράζουμε χωριστά το κορκότο, τα λάχανα και τα φασόλια. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα λάχανα, τα φασόλια, το κορκότο, αλάτι, πιπέρι και το νερό, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά για 10΄-15΄λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.   
  • Κορκότο καλαμποκίσιο με φασόλια (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα κορκότο καλαμποκίσιο
2 λίτρα νερό
½ κούπα φασόλια ξερά άσπρα ή κόκκινα
1 φλιτζανάκι λάδι 
Αλάτι, αποξηραμένα φρούτα
Εκτέλεση 
Αφού βράσουμε καλά τα φασόλια  προσθέτουμε το καλαμποκίσιο κορκότο, το αλάτι και το λάδι  και τα αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και αφήνουμε να 
σιγοβράσουν όλα μαζί

  • Τραχανάς (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα τραχανάς
2½  κούπες νερό
1 κουτάλι βούτυρο αγελαδινό 
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση 
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και πριν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε σιγά-σιγά τον τραχανά ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε να σιγοβράσει 10΄ λεπτά.
  • Τραχανάς νηστίσιμος (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα τραχανάς
2½ κούπες νερό
½ φλιτζανάκι λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση 
Βράζουμε το νερό με αλάτι και λάδι και πριν αρχίσει να βράζει  προσθέτουμε σιγά-σιγά τον τραχανά 
ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε να σιγοβράσει 10 λεπτά.

  • Λάχανα χαμνά(σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
1 φλιτζανάκι φούρνικο
1 φλιτζανάκι κορκότο σταρένιο
½ κιλό λάχανα χαμνά
καυτερή πιπεριά
1½  λίτρο νερό
1 φλιτζανάλι λάδι
1 κουταλιά βούτυρο αγελαδινό, Αλάτι
Εκτέλεση 
Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα βάζουμε να βράσουν. Ρίχνουμε το κορκότο, το αλάτι, την πιπεριά και το λάδι και τ’άφήνουμε να ψηθούν. Πρίν ψηθούν καλά ροδίζουμε το φούρνικο με το βούτυρο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε να ψηθεί καλά και να xυλώσει.
  • Χαβίτσ’(σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα φούρνικο
2 κούπες νερό
50γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κουταλάκι αλάτι
100γρ. τυρομυζήθρα ή τυροκόλοθο
Εκτέλεση 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε βούτυρο να καεί και προσθέτουμε λίγο-λίγο το καλαμποκίσιο αλεύρι έως ότου το απορροφήσει και το καβουρδίζουμε όσο θέλουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε χλιαρό νερό και αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Αφου χυλώσει ρίχνουμε τυρομυζήθρα ή τυροκόλοθο να λιώσει και να ψηθεί καλά. Συνοδεύεται με τάν ή γιαούρτι.

  • Πλιγούρι σαλάτα
Υλικά για 2 μερίδες
1 κούπα πλιγούρι
3 κούπες νερό
1 κρεμμύδι
2-3 ντομάτες ώριμες
1 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι μια πρέζα
κατ’ επιλογή μπούκοβο
Εκτέλεση 
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το  πλιγούρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να φουσκώσει.
  • Τανομένος σιορβάς (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα πλιγούρι
2 κούπες νερό
1 κουταλιά βούτυρο αγελαδινό  
1 κούπα πασκιτάν ή στραγγισμένο γιαούρτι
Δυόσμος
Εκτέλεση 
Βράζουμε το πλιγούρι για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το πασκιτάν ή το στραγγισμένο γιαούρτι αφού το έχουμε λιώσει με ζωμό που βράζει και ανακατεύουμε σιγά-σιγά. Καίμε το βούτυρο και περιχύνουμε  με  αυτό τη σούπα μας. Στο τέλος ρίχνουμε από πάνω  δυόσμο

  • Σιορβάς με κορκότο (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα κορκότο σταρένιο
1½ -2 λίτρα νερό
½ κούπα φασόλια ξερά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι λάδι
αλάτι
Εκτέλεση 
Αφού βράσουν τα φασόλια τα στραγγίζουμε και τα ξαναβράζουμε. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό 
προσθέτουμε το κορκότο, το κρεμμύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε να ψηθούν. Όταν αρχίσει να χυλώνει η σούπα προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά.
  • Κορκότο σταρένιο με κοτόπουλο (σούπα)
Υλικά για 2 μερίδες
½ κούπα κορκότο σταρένιο
1½  λίτρο νερό
½ κότα
1 κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 
1 μικρό κρεμμύδι
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση 
Βράζουμε την κότα, παίρνουμε το ζωμό της και τον ρίχνουμε σε κατσαρόλα όπου έχουμε λιώσει το βούτυρο και τσιγαρίσαμε το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κορκότο, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί 10΄-15΄λεπτά. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε την κότα πού την έχουμε ξεψαχνίσει και ανακατεύουμε καλά.

  • Χυλοπίτες
Υλικά για 2 μερίδες
250γρ. Χυλοπίτες
1½ λίτρο νερό
1 κουτάλι βούτυρο ή
½ φλιτζανάκι λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση 
Βράζουμε το νερό με αλάτι, προσθέτουμε τις χυλοπίτες και αφήνουμε να να βράσoυν για 5 λεπτά 
ανακατεύοντας. Στη συνέχεια σουρώνουμε και ρίχνουμε καυτό βούτυρο ή λάδι.
  • Χυλοπίτες με τυριά 
Υλικά για 4 μερίδες
500γρ. χυλοπίτες, 2 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό, 
150γρ. τυρομυζήθρα, 150γρ. τριμμένο ημίσκληρο, αλάτι
κρέμα:½ λίτρο γάλα, 2 κουταλίες βούτυρο αγελαδινό,
1 κούπα αλεύρι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε για 5΄λεπτά σε αλατισμένο νερό τις χυλοπίτες και αφού τις στραγγίσουμε λιώνουμε το βούτυρο και τις περιχύνουμε. Ανακατεύουμε τις χυλοπίτες με την τυρομυζήθρα και το ημίσκληρο. Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τις χυλοπίτες και ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνέχεια για να  μην σβολιάσει, ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά για να γίνει χυλός, προσθέτουμε το αλάτι και μόλις δέσει η κρέμα σκεπάζουμε μ’αυτή τις χυλοπίτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15΄-20΄λεπτά.

  • Κουσκούσι με κοτόπουλο
Υλικά για 2 μερίδες
1 κούπα κουσκούσι
1 κότα
1 κρεμμύδι
1 φλιτζανάκι λάδι
αλάτι
Εκτέλεση 
Βράζουμε την κότα και κρατάμε τον ζωμό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με το λάδι. Ρίχνουμε 3 κούπες από τον ζωμό της κότας και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κουσκούσι και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Σερβίρετε με την κότα και κόκκινη σάλτσα (κατά προτίμηση).    
  • Συρόν
Υλικά για 2 μερίδες
(χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά)
συρόν
νερό ή ζωμό κότας
1κούπα πασκιτάν ή στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 
Εκτέλεση 
Βάζουμε τα συρόν σε ταψί και τα περιχύνουμε χωρίς να τα καλύψουμε με βραστό νερό ή ζωμό κότας. Αφού απορροφήσουν το νερό και μαλακώσουν αραιώνουμε το πασκιτάν ή το στραγγιστό γιαούρτι με ζεστό νερό και τα περιχύνουμε. Στο τέλος λιώνουμε αγελαδινό βούτυρο και 
το ρίχνουμε και αυτό πάνω από τα συρόν.

 
         News 
YouTube Videos
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Στοιχεία επικοινωνίας
Drink and Pleasure
Αθανάσιος Κουλούρης
Κάβα Οίνων και Ποτών - Δωροσυνθέσεις
Γρηγ. Λαμπράκη 180
Άνω Τούμπα - Θεσσαλονίκη 54352
2310-943640 6974-774703

Νέα & Ανακοινώσεις
 
Βρείτε μας 
facebook 

© Copyright 2006 - 2017 - Defender Software / All rights reserved.